Rozložili skupinu dílerov pervitínu, hrozí im basa do 15 rokov

04.03.2013 Košice

Košice 4. marca (TASR) - Trom mužom a jednej žene z Košíc hrozí za drogovú trestnú činnosť až 15-ročné väzenie.

Košickí policajti v spolupráci s príslušníkmi Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru minulý týždeň pri policajnej akcii zameranej na páchateľov drogovej trestnej činnosti v Košiciach a okolí zadržali celkovo päť osôb.

"Štyroch z nich vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach obvinil z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi. Cieľom akcie bolo zadržať a rozložiť skupinu osôb, ktorá omamné látky, tzv. pervitín, po dlhší čas vo väčšom rozsahu za účelom získavania finančného prospechu zadovažovala z rôznym miest Slovenska, následne ich prechovávala, distribuovala a predávala dílerom i konzumentom drog v Košiciach a jeho okolí," uviedla dnes košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Polícia mala skupinu už dlhšiu dobu pod kontrolou a koncom minulého týždňa proti skupine zorganizovala akciu na viacerých miestach v Košiciach a okolí. Podľa policajných zistení sa niektorí členovia skupiny obchodovaním s metamfetamínom zaoberali až desať rokov.

"Počas akcie polícia vykonala tri domové prehliadky a päť prehliadok iných priestorov, pri ktorých policajti zaistili väčšie množstvá zakázanej psychotropnej látky tzv. pervitínu, finančné prostriedky, ako aj iné predmety súvisiace s drogovou trestnou činnosťou," konštatovala Mésarová.

Časť zo zaisteného pervitínu už predbežne preskúmali, ide o 48 gramov pervitínu s priemerným obsahom účinnej látky metamfetamínu až 79,60%. Z uvedeného množstva by sa dalo vyrobiť približne 3785 konzumentských dávok tejto drogy.

V prípade dokázania viny obvineným páchateľom vo veku od 30-60 rokov hrozí trest odňatia slobody na desať až 15 rokov. Všetci štyria už boli v minulosti súdne trestaní za rôznu trestnú činnosť a obvinená žena bola v minulosti za drogovú trestnú činnosť právoplatne odsúdená. Štvorica obvinených Košičanov je stíhaná vo vyšetrovacej väzbe.
 

Vyberte región